A Syfy közzétette a Caprica sorozat legújabb trailerét, amely az egész félévadot felöleli. Az összes, korábban elspoilerezett mellékszereplő feltűnik, és láthatjuk, hogy a történetszálak bizony elég váratlan irányokba is tovább fognak bontakozni. Íme a videó, a lapozás után pedig értekezek róla egy kicsit. Vigyázat, élményrontás!

Azt mondanám, ez alapján a Caprica inkább fog hasonlítani a Friday Night Lightsra, mint a Battlestar Galacticára. Ugyan bőven lesz nyalánkság a science fiction kedvelői számára, hiszen a helyszínek, szerkezetek megőrzik a futurisztikus jellegüket (úristen, mi az a sztímpank léghajó? És a kardozós jelenet?), de a komplex kapcsolati dráma, a gazdag karakterek fogják alkotni a sztori magvát.

Öröm látni, hogy nem fog dominálni a steril, pasztell színvilág, sokkal inkább egy színekben gazdag környezetet fogunk látni, sok-sok old-school ruhával és noir hangulattal, ami miatt alapból jelentős fórral indult nálam a sorozat. Esai Moralest nem lehet megunni a kalapjában, de összességében véve csodás munkát végeztek a jelmezesek, élvezet nézni a színészek ruhatárait.

Nem tudom, mennyire lesz tömény ez a félévad, vagy csak a teaser trailer csalóka, de a robbanások, akciók és a változatos helyszínek számából ítélve nem fog beteljesülni az a félelmem, hogy túlságosan szűkre szabott lesz a sorozat. Attól tartottam, hogy a készítők a Graystone és az Adama család karaktereire fókuszálnak majd, és nagyon introspektív lesz a sorozat. Azonban amennyi módon, amennyi irányból zúdulnak a problémák a főhősökre ebben a bemutatóban, biztos lehetek benne, hogy kellőképpen nagy látószögből fogjuk majd vizsgálni a tizenkét kolóniát.

Titkon kicsit abban reménykedem, hogy a számos izgalmas karakternek, valamint a velük összefüggésbe hozható konfliktusoknak hála olyan adrenalinbomba lesz ez a produkció, mint a Sons of Anarchy vagy a Kemény zsaruk, de tisztában vagyok azzal, hogy ez az írógárda egy másik iskolát követ. Jane Espensonnak és Kevin Murphynek más az elképzelése az izgalmas történetről, mint az előbb említett két sorozat showrunnerének, pedig nagyon szívesen elnéznék egy olyan Capricát, ahol Shawn Ryan-i vagy Kurt Sutter-i kezek kavarják a szart a hősök körül.

Mindenesetre, ha egy kicsit visszafogottabb tempójú is lesz a Caprica, meggyőződésem, hogy nem csak a Battlestar Galactica rajongói számára lesz majd érdekes látni ezt a nagyon ígéretes univerzumot. És, mindenekelőtt, úgy látszik, sikerült ezt kellően megkapó karakterek szemszögéből bemutatni, így remélhetőleg hamar a nézők szívéhez fognak nőni, akkor is, ha nem lesznek szentéletűek.

Minden kritikus említést tett róla, hogy az első néhány rész (ők a pilotot követő kettő epizódot kapták meg előre) még bizonytalan lábakon áll, nem találta meg a saját hangját. Ettől függetlenül ők is, és én is arra buzdítok mindenkit, hogy tartsatok ki. Amint az írók fejében összeáll, hogy mit is akarnak kezdeni a sorozatukkal, hasonló szárnyra fog kapni a Caprica is, mint a Battlestar Galactica.  

Íme, még egy sneak peek a pénteki, Rebirth című epizódból.