Január 22-én indul a Syfy műsorán a Caprica, a Battlestar Galactica régóta várt előzménysorozata. Nem lesz könnyű dolga a produkciónak, ha fel akar nőni az elődje minőségéhez, de a tavaly év eleje óta folyamatosan szivárgó hírek eddig elég meggyőzőek voltak arról, hogy egy gazdag, változatos drámát láthatunk majd. A lapozás után ezeket az információkat osztom meg az olvasókkal, ezúttal kisebb spoilerekkel. Szó lesz a sorozat cselekményszálairól, visszatérő szereplőiről, és megtekinthettek néhány promóanyagot is, amelyek a pilot utáni epizódokból tartalmaznak részleteket. Kérnék mindenkit, hogy a kommentekben előre jelezze, ha spoilerről szeretne beszélni.

Jane Espenson a következő szavakkal foglalta össze az első évadot: robotok, vallás, szex, kínzás, késő esti talkshow-k, gyilkosság, a robotok kihasználása, virtuális maffiavezérek, virtuális drogok, robotok simogatása.

A második rész egy hónappal a pilot után játszódik majd. Espenson elmondása szerint a szereplők addigra már többé-kevésbé feldolgozták a veszteségeket, és nem kell ugyanarra a nyomasztó, depresszív hangulatra számítani, amit a premierben láttunk. Ugyanakkor Eric Stoltz és Paula Malcolmson szerint az első tíz rész központi témája az Adama és a Graystone család gyásza lesz, ezért arra kértek bennünket, hogy tartsunk ki, az évad második felében ugyanis tónust vált a sorozat (remélhetőleg jó irányba).

Ahogyan a vallás, úgy a kultúra számos eleme az ókori görögökére emlékeztet a tizenkét kolónián: a poligámia és az azonos neműek házassága is engedélyezett, és mindkettőre fogunk pozitív példát látni. Az egyik visszatérő karakter (Sam Adama) boldogan él egy meleg párkapcsolatban. Ugyanakkor Caprica City etnikai és osztályok közti megosztottsága az 1940-es évek Amerikájára emlékeztet, Joseph Adamának is meggyűlik a baja a karrierjével a tauroni származása miatt. David Eick a társadalom hedonizmusát, dekadenciáját a bukás előtti Rómához hasonlította.

Alessandra Toressani karakterét, Zoe Graystone-t számos különböző formában látni fogjuk az évad során. A pilotban megismertük a hús-vér lányt és a virtuálisvalóság-beli avatárját, illetve az első cylont, amelyben szintén az ő személyisége lakozik. A robot a saját maga számára még mindig ugyanaz a lány, és ezt mi, nézők, látni is fogjuk (hogy az érzelmi reakciók hitelesebbek legyenek, a jelenetek nagy részében a CGI modell helyett Zoe jelenik majd meg). Ezen kívül a virtualitásban létezik még Zoe 4 és Zoe 5, akiket az első számú avatár titokban tart. 

Casting-hírek

A sorozat egyik visszatérő eleme lesz egy késő éjjeli talkshow, amely a capricai médiát fogja reprezentálni bizonyos értelemben. A műsorvezetőt, Baxter Sarnót a humorista Patton Oswalt fogja alakítani, akit nemrégiben a Dollhouse-ban láthattunk. Az ő vendége lesz Daniel és Amanda Graystone az egyik epizódban.

A BSG-ben Charlie Connort és az Armistice Officert alakító színész, Ryan Robbins a Capricában egy katonás, kemény fazont fog játszani a monoteisták oldalán, akit Diegónak hívnak. Rövid lesz a haja és szakállat növesztett, így alig hasonlít majd Connorra. Eric Stoltz osztotta rá a szerepet, mivel a karakter debütáló epizódját ő rendezte. Ryan Kennedy (Smallville, V) is fel fog bukkanni, de nem tudni, milyen szerepben.

James Marsters (Buffy, Smallville, Torchwood) egy Barnabus Greele nevű terroristavezér lesz a Capricában, az egyik lentebb linkelt trailerben fel is bukkan, amint Daniel Graystone-t fenyegeti, egy lány pedig bemos neki egyet. Legalább három epizódban látható lesz. Valamilyen minőségben Luciana Carrót is viszontlátjuk majd, aki a BSG-ben Katet játszotta.

A Friday Night Lights Jason Streetje, Scott Porter is egyike lesz az egyistenhívő terroristáknak, ám az ő karakteréről egyelőre többet nem tudni (remélhetőleg nem egy középiskolást kell megformálnia megint).

Számíthatunk egy másik William Adama feltűnésére is, aki Sam és Joseph apja lesz, azaz az admirális nagypapája. Több epizódban, flashbackekben fog megjelenni, és a BSG-ben az egyik tengerészgyalogost alakító Aleks Paunovic játssza majd.

Videók, linkek

 

Ismét kérném a kommentelőket, hogy előre jelezzék a spoilereket a hozzászólásban!