A nyolcvanas években az MTV berobbanásával hódító útjára indult egy új műfaj, a videoklipek műfaja. Az addig csak lemezről, rádióból hallgatott zenék beköltöztek a tévéképernyőre, hogy aztán az ezredfordulót követően még szélesebb rétegek számára váljanak elérhetővé a különböző videomegosztók segítségével. A dalok promóciója mellett a művészek hamar felismerték a klipekben rejlő vizuális lehetőségeket; ma már híres filmrendezők - David Finchertől Spike Jonze-ig, vagy akár itthon Antal Nimród - kezdték kliprendezőként pályafutásokat, felismervén, hogy a zenére komponált videókban kedvükre elereszthetik a fantáziájukat. A klipek gyors, villódzó vágásai, stilizáltsága idővel a mozifilmek világát is átformálta, és generációk filmnézési szokásait befolyásolta.

Bár az elmúlt évtizedekben számos, tudományos fantasztikumhoz közel álló szám, album született - sőt, egyes zenei műfajok, mint például a space ambient, egyenesen a scifik, de legalábbis az űr atmoszféráját próbálják zeneileg leképezni -, viszonylag kevés a science fiction videoklip. Ezekből válogattam össze most egy csokrot, amit egy top tízes lista formájában prezentálok. A listán kifejezetten scifi tematikájú klipek szerepelnek, kimaradnak tehát a pusztán látványos vizuális trippek, valamint sajnos kimaradnak olyan scifi koncept albumok számai is (Nine Inch Nails: Year One; Robert Rich & B. Lustmord: Stalker), amelyekhez nem készült scifi videoklip. A lapozás után lássuk tehát csökkenő sorrendben a tízes listát!

10. The Beastie Boys: Ch-Check It Out

Rendezte: Nathanial Hornblower

 

Rögtön a lista legalsó fokán csalok egy kicsit, a klipnek ugyanis csak egy része köthető a scifihez, azonban annyira zseniálisan kapták el és olyan jóindulattal figurázzák ki az eredeti Star Trek sorozat bugyutaságait, hogy nem lehetett kihagyni a listáról - arról nem is beszélve, hogy a szöveg is tömve van scifi utalásokkal. Legutóbb egyébként a fehér rapperek egy másik nagynevű képviselője is a Star Treken poénkodott klipjében, viszont őt nem bömböltette teljes hangerővel az ifjú Kirk az országúton száguldva.

9. Billy Idol: Shock To The System

Rendezte: Brett Leonard

 


BILLY IDOL - SHOCK TO THE SYSTEM
Uploaded by music-videos - Explore more music videos.

A tüskéshajú rocker egyik leghíresebb számához hasonlóan híres-hírhedt klip készült, igazi zaklatott MTV-s klip. Az 1993-as videoklip ízig-vérig cyberpunk: az Idol alakította főhős villódzó neonfények, lázongások, brutális cyber-rendőrök, lángoló kukák közepette változik kiborggá. A stop motion technikával felvett és Stan Winston-féle speciális effektekkel megbolondított metamorfózis még ma is brutáljól néz ki.

8. The Postal Service: We Will Become Silhouettes

Rendezte: Jarod Hess

 

Együtt zenélgető, biciklizős piknikre és naplementenézőbe induló boldog kis család, retro-bizarr ruhák, hetvenes évekbeli hangulat, hajviselet, fényképezés. A The Postal Service klipje olyan cselesen elandalít, hogy ha nem figyelünk oda, észre sem vesszük, hogy valójában posztapokaliptikus történetet látunk. Az elhagyatott utcák és a gyümölcskonzervek még csak haloványan utalnak rá, a sötét dalszöveg már egyértelművé is teszi, hogy egy disztópikus jövőben járunk. Soha nem volt még ilyen vidám a világvége.

7. Travis: Side

Rendezte: Jonathan Dayton & Valerie Faris

 


Travis - side
Uploaded by vanallen.

A skót banda melankolikus dalára a Little Miss Sunshine rendezőpárosa egy klasszikus ufóvárós klipet rittyentett: ufóészleléseket rögzítő home videók váltakoznak a padlásról hallgatózó, motorral köröket rajzoló lelkes kisvárosi fiatalok várakozásteljes snittjeivel, de végül hiába minden, az űrlények így is csak a Travis tagjait hajlandók magukkal vinni. Ez van, az ufók is britpopot hallgatnak.

6. Moby: In This World

Rendezte: StyleWar

 


Moby/ In this world
Uploaded by lyn.

A Travis után egy újabb első kapcsolatfelvételes klip, csak ezúttal a másik oldalról. Az amúgy sem túl vidám dal igencsak szív- és torokszorító videójában a tündéri aprótermetű űrlények hiába jeleznek táblácskáikkal kétségbeesetten és egyre csüggedtebben, éppen csak rájuk nem lépnek a közönyös emberek. Még Mobytól is csak egy integetésre futja. A klipnek van folytatása is: a Sunday (The Day Before my Birthday)-ben a kis űrlények újra a Földre látogatnak, ám ezúttal Hollywoodban landolnak, és celebekként fogadják őket.

5. Queen: Radio Ga-Ga

Rendezte: David Mallet

 


Queen - Radio GaGa
Uploaded by stevanhogg. - Watch more comedy videos and sitcoms.

Ez az a videó a listáról, amit, azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. Az angol királynő kedvenc rockbandájának legendás videoklipje már önmagában azért helyet követelhetne magának a listán, ahogyan emléket állít Fritz Lang Metropolisának - és egyben belekomponálja a film jeleneteibe az űrjárgányon utazó Queent -, de ha ez nem lenne elég, ott vannak még a futurisztikus tapsolós tömegjelenetek és a gázmaszkban rádiózó angol család. All we hear is...

4. Björk: All is Full Of Love

Rendezte: Chris Cunningham

 

Lehet nem szeretni Björköt - megvallom, nekem sem tartozik a kedvenceim közé -, de ez a többszörös díjnyertes videoklip egy igazi gyöngyszem. A testi-lelki szerelmet megtapasztaló Björk-robotok akár egy elveszett Asimov-novellából is kiléphettek volna, a két robot és a gépkarok mozdulatai pedig Cunningham finom és steril rendezésében, nyálcsorgatóan szép felvételein mesterséges, mégis művészi tánccá nemesülnek.

3. The Chemical Brothers: Believe

Rendezte: Dom & Nic

 

A dobogó legalsó fokán található klip a szokatlan kezdet után őrült fordulatot vesz: egy londoni gyári munkás fokozatos bekattanásának lehetünk szemtanúi. A főszereplő alakítása - videoklipektől meglepő módon - nagyon erős, átragad ránk is a paranoia; az elszabaduló, gyilkos robot pedig röhejesen groteszk lenne... ha nem szarnánk be tőle. Zene és kép összhangja tökéletes, a robot az elektronikus zene durva lüktetéseire lépked, és az ijesztgetéseket is a zenei váltásokra időzítik. A befejezés pedig mindent visz.

2. Sigur Rós: #Untitled 1 (Vaka)

Rendezte: Floria Sigismondi

 


Sigur Ros - Vaka
Uploaded by meurglyse. - Watch more music videos, in HD!

Úgy fest, az izlandi zenészek élen járnak a zseniális sf-videoklipek készítésében: az #Untitled 1 (más néven Vaka) bátran mondható az utóbbi évtizedek egyik legjobb videoklipjének. A lassan csordogáló, nyugtalanítóan szép, disszonáns zenére kezdetben teljesen hétköznapi jelenetsor bontakozik ki, melyben mosolygós és komoly kisfiúk és kislányok készülődnek nagy boldogan egy iskola tornatermében a hógolyózásra. Ami aztán a klip második felében történik, az maga a katarzis. Csodaszép fényképezés, megrázó lassított képsorok, gombóc a torokban.

És akkor jöjjön az első helyezett:

1. Flight of the Conchords: The Humans Are Dead

Rendezte: Murray Hewitt

 

Mi más állhatna a toplista dobogójának tetején, mint a könnyűzene történetének első - és mindmáig egyetlen - robotközönség számára írott dala?! Az új-zélandi duó forradalmi számához filmtörténeti jelentőségű, minimál költségvetésből, mobiltelefonnal leforgatott klip készült, amelyet sajnos a nagyközönség csupán egy vágott tévés változatban láthat, de még így is elsöprő erővel hatnak a posztapokaliptikus képsorok, a pazar jelmezek, és a Battlestar Galacticát is megszégyenítő kékes árnyalatú képi világ. A videoklipből megtudhatjuk, mi lesz a Föld sorsa az emberiség pusztulása után, betekintést nyerünk a robotnyelv grammatikájába, megtanulhatjuk a legnépszerűbb robottáncot, és még egy bináris szólót is hallhatunk.

Finally, robotic beings rule the world!

Ajándékba pedig alább megtekinthető a győztes videó vágatlan koncertváltozata, amelyből végre megismerhetjük a robotfelkelés teljes történetét, megtudhatjuk, miért jó, hogy kihaltak az elefántok, és végérvényesen eldől, miért lehetetlen ember és robot közt békés együttélés.