Új rovatunk címe magáért beszél: kedvenc filmes (sorozatos) jeleneteinket ajánljuk a nagyközönség figyelmébe egy-egy beillesztett videó szemléltetésével. A jelenetet persze azért meg fogja előzni egy rövidebb kis felvezető is. Elsőként lássunk mindjárt egy klasszikus, bár kissé talán már elfeledett gyöngyszemet, az Amerikában Westworld címen futó Feltámad a vadnyugat-ot.

A film lényegében nem más, mint a Jurassic Park tematikus előzménye - 1973-ból. A párhuzamot nem a légből kaptam, az író-rendező ugyanis a nemrégiben elhunyt Michael Crichton, akit, remélem, senkinek nem kell bemutatni. A Feltámad a vadnyugat Crichton első rendezése; néhol kicsit túl komótos, és belengi egyfajta poros báj, de még így is egy kifejezetten szórakoztató alkotás. A sztori a dinóbuzik helyett a történelem- és a westernbuzikat célozza meg: egy high-tech vidámparkban játszódik, ahol a Vadnyugatra, az ókori Rómába vagy a középkor lovagvilágába látogathatnak el a turisták. A szórakoztatásról - minden téren és módon - a helyszíneket benépesítő robotok gondoskodnak. Nem árulok el nagy zsákbamacskát: a robotok rövidesen elkezdenek meghibásodni, míg végül kitör a káosz. A tudományos alapok hitelesek, ahogy azt Crichtontól elvárhatjuk: az egyik technikus pl. egyszer úgy fogalmaz, kórság támadta meg a gépeket (hol vagyunk még az első számítógépes vírusok megjelenésétől!).

Öntudatra ébredő, bosszúálló robotok, meghibásodó holofedélzet-effektus, nyakonöntve egy kis western-romantikával, hogy aztán a film a második felében átmenjen Terminátorba. Nincs új a nap alatt, mondhatnánk, csakhogy itt most ezen klisék megszületésének vagyunk a szemtanúi. És ott van még a film legnagyobb arca, a helyi Terminátor, a főgonosz meghibásodó robot: a Mesterlövész, akit Yul Brynner alakít. Amit Brynner ebben a filmben művel, az maga a nagybetűs kúlság: hatalmas öniróniával és alázattal újra eljátssza azt a szerepet - sőt, a szerep paródiáját -, ami meghozta számára a világhírt, A hét mesterlövészből Christ. Méghozzá kurvajól. Konkrétan ugyanaz a ruha van rajta, ugyanolyanok a mozdulatai, a beszédstílusa, csak egy kicsit robotosabbra és beszaratósabbra veszi a figurát.

Az alábbi videó a film fordulópontja. Hőseink: a vagány, bevállalós világfi, az ifjú James Brolin (kiköpött Christian Bale), aki elhozza mulya, aggodalmaskodó haverját (Richard Benjamin) a vidámparkba. A haver persze szép lassan belejön a pisztolypárbajokba és kocsmai verekedésekbe, és elkezdi élvezni a dolgot. A két jóbarát most is éppen egy kiadós kocsmai bunyóból tévelyeg kifelé, amikor nem várt meglepetés éri őket. Benjamin karaktere eddigre már kétszer szitává lőtte a Mesterlövészt, amit ő ugyan nagyon élvezett, ám a robot minden bizonnyal igencsak zokon vett. Spoilerektől óvakodók vigyázzanak, mert hármójuk közül csak ketten hagyják el a kisváros főutcáját!

(Mellesleg a teljes film fenn van a youtube-on, úgyhogy hajrá, lóra fel!)