Rég elmúltak azok az idők, amikor a társasjátékra vágyók a Monopoly, a Gazdálkodj okosan és a Legyen Ön Is Milliomos közül választhattak csupán. Az elmúlt 10-15 évben hihetetlen módon megnőtt a játékpiac, és színvonalasabbnál színvonalasabb játékok láttak napvilágot. A fejlődés a legerősebben a németeknél jelentkezett, ám sikerük kihatott a többi európai országra, valamint a tengerentúlra is. A játékok között gyakoriak az ős-, ó- és középkorban játszódók, de találhatunk számos olyat is, melyek a sci-fi univerzumok eszköztárát használják.

Arra gondoltam, ez utóbbi kategória darabjai nem állnak olyan távol blogunk szellemiségétől, s talán lenne érdeklődő az űrhajós, robotos, vagy éppen galaktikusbirodalom-építő játékok megismerésére. Úgyhogy időről időre igyekszem beszámolni egy-egy érdekesebb sci-fi játékról, felkelteni a kedves közönség érdeklődését egy-egy jobban sikerült darab iránt. Sorozatom első darabjáról írtam már korábban a blogomon, de mivel gondolom, ott sokan nem olvasták, most a játékleírást és a kritikát ide is mellékelem, hiszen nélküle nem lenne teljes a gyűjtemény. Nem másról van szó, mint a Battlestar Galacticáról, mely az azonos című tévésorozat első szezonját igyekszik szimulálni – zseniálisan. Részletek a lapozás után.


A mindent eldöntő kártya - ki lesz a cylon?

A következőkben annak a játéknak a leírását olvashatjátok, melyet nem sokkal karácsony után játszottunk a párommal és az öcsémékkel négyesben. A játékban William Adama admirális, Laura Roslin elnökasszony, Gaius Baltar és Kara „Starbuck” Thrace próbálta megmenteni a flottát, és elmenekülni a cylonok támadásai elől, eljutva Kobolra. Négyőjük közül az egyikük áruló volt, aki titokban a cylonoknak dolgozott. A játék döbbenetesen jól követte a sorozat hangulatát. A Galactica és a flotta többször is cylon sortűz alatt találta magát, sokszor csak az utolsó pillanatban tudott elugrani. Gaius Baltar mindenkit leellenőrzött a cylon detektorával, és be is jelentette, hogy az elnökasszony a cylon, de olyan gyanúsan viselkedett, hogy senki sem hitt neki. Így az elnök parancsára hamar börtönbe került, és hiába próbálta meggyőzni a többieket, hogy szabadítsák ki. Starbuck felváltva kötött ki a gyengélkedőn és a börtönben. Szerencséjére őt nem gyanúsították cylonsággal, így volt esélye a kijutásra. Az admirális minden gyanún felülállva kormányozta a hajót Kobol felé, többször is sikeresen megsebesítve a támadó cylon anyahajókat. Ezalatt az elnökasszony (aki én voltam, ki más :)), lassan, de biztosan próbálta szabotálni az akciókat, lelassítva az utazást, cylon támadást idézve elő, stb. A végén nagy volt a meglepetés, amikor felfedte cylon mivoltát, mivel mindenki Baltarra gyanakodott, s a játék végét a Feltámadás hajón töltötte (kisebb vitát váltott ki, hogy ott elmúlt-e a rákja vagy sem, a végső javaslat az volt, hogy a rák marad, de amikor belehal, akkor újra letöltődik és innen folytatja.). A játékot egészen kevéssel az emberek nyerték. Erősen lecsökkent morállal és üzemanyaggal, no meg néhány civil hajót maguk mögött hagyva, de megérkeztek Kobolra, s ezzel a játék az ő javukra dőlt el.


Laura Roslin karakterkártyája

Ez természetesen csak egy a sokféle alternatív történet közül, amit a Battlestar Galactica társasjáték kínál. A játékban 10 szereplő közül lehet választani, Adama, Roslin, Tigh, Apollo, Starbuck, Baltar, Zarek, Tyrol, Boomer, Helo bőrébe bújhat a játékos. Minden karakternek vannak sajátos tulajdonságai, pozitívak és negatívak egyaránt. Starbuck pl. kétszer akkora eséllyel kerül börtönbe, mint más, Tigh viszont kétszer akkora eséllyel csukat le valakit. Roslin cselekedeteit a rák erősen korlátozza. Baltarnak nagyobb esélye van, hogy cylon legyen, vagy legalábbis szimpatizáns. stb. A politikusok (Roslin, Baltar, Zarek) más akciókat végezhetnek, mint a parancsnokok (Adama, Tigh, Helo), a pilóták (Apollo, Starbuck, Boomer), vagy a kisegítő karakter (Tyrol). Mindenki lehet cylon (és Boomer nem feltétlenül az). Az elején laphúzás dönti el, hogy valaki cylon-e, de a sorozathoz hasonlóan a történet közepén is kiderülhet valakiről, hogy bár ő eddig embernek hitte magát, valójában cylon. Így fordulhat elő, hogy Baltar menti meg a flottát, míg az elnökasszony a cylon hajón nyaral :)


A Galactica felülnézetben

Az emberek egyetlen célja a Kobolra eljutás, ha ezt elérték, ők nyerik a játékot. A cylonok célja az, hogy ezt megakadályozzák, erre számos módjuk lehet: szétlőhetik a hajót (ha tudják), megszállhatják centuriókkal, lecsökkenthetik a morált, a népességet, az üzemanyagot vagy az ételt nullára, s ekkor automatikusan ők nyernek. A játékosoknak össze kell dolgozniuk - ám a bizalmat rontja, hogy sejtik, valaki közülük (5-6 játékosnál akár ketten is) cylon. Mindenki gyanús mindenkinek, és ember legyen a talpán, aki magát kimagyarázza. Ha valaki ismeri a "gyilkosos" játékot, amit mi Star Trek körökben "Alakváltók támadása" néven játszottunk, az nagyjából sejtheti, miről van szó. :) Elég annyit mondanom, minden aprócska indok elég a gyanúba hozáshoz. Ha valakinek hat fölött kellett volna dobnia, de csak hármast sikerült. Ha túl nehéz kríziskártyát húzott. Ha túl könnyű kríziskártyát húzott. Ha eldobta az összes lapját. Ha nem dobta el az összes lapját. Ha bekapcsolta a kávéfőzőt, de elfelejtett vizet tenni bele (végülis egy kenyérpirítónak illene értenie a kávéfőzőkhöz :)).


A Galactica támadás alatt - ideje elugrani

A legtöbb akciót kártya szabályozza, ám pl. az űrjeleneteket kicsi műanyag hajókkal modellezi a játék, ami nagyon látványos. A Galacticát és a flottát támadó két anyahajó és számos raider meg nehéz raider látványa meglehetősen megrendítő tud lenni. :) Amikor a Galactica végre "elugrik", maga mögött hagyva a támadó hajókat, a játékosok általában nem kevésbé látszanak megkönnyebbültnek, mind filmbéli alteregóik. :)
Remekül elkapja a sorozat hangulatát az, hogy csak bizonyos időközönként lehet ugrani, amíg a FTL-hajtómű felmelegszik, addig sok kellemetlen szituáción kell végigverekedniük magukat a szereplőknek. Pl. egész komoly űrcsata is kibontakozhat, mielőtt a hajó ugorna, de lehet, hogy egy terrorista akciót kell megakadályozni, esetleg vízhiánnyal, vagy börtönlázadással kell megküzdeni. Ezeket a nehézségeket a kríziskártyák adják, és ugyanezek szabályozzák a cylonok támadását és az ugrásra való felkészülést is. Maga az ugrás sem veszélytelen, bizony meg kell fizetni az árát üzemanyagban, esetleg a népesség vagy az étel csökkenésében.

A játék maga 2-3 órát vesz igénybe, az elején, amíg a játékosok nem ismerik a lapokat, meg bizonytalanok a szabályokban, akkor persze hosszabb. Enyhe negatívum, hogy játék előtt elég sokáig tart, míg az új játékosok megtanulják, melyik kártya mire való, mikor mit kell csinálni, és milyen stratégiákat lehet (érdemes) alkalmazni. Ám amikor mindezt már tudjuk, kiderül, hogy a játék messze nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnt, viszont kétszer olyan élvezetes. Mindenkinek ajánlom, aki szeret társasjátékozni, és ismeri és szereti a Battlestar Galacticát.

Néhány angol nyelvű link azoknak, akik többet szeretnének tudni a játékról:


És egy magyar nyelvű játékleírás Nocadlee-től:

A fenti linkeken képek, elemzések, stratégiai tippek és oktató videók is szolgálják a játék jobb megértését, és nagyobb élvezetét. Jó szórakozást kívánok hozzájuk!

 

Ysu