Január 22-én indul a Syfy műsorán a Caprica, a Battlestar Galactica régóta várt előzménysorozata. Nem lesz könnyű dolga a produkciónak, ha fel akar nőni az elődje minőségéhez, de a tavaly év eleje óta folyamatosan szivárgó hírek eddig elég meggyőzőek voltak arról, hogy egy gazdag, változatos drámát láthatunk majd. A lapozás után ezeket az információkat osztom meg az olvasókkal, egyelőre spoilerek nélkül. Szó lesz a vetítési rendről, a sorozat kreatív változásairól, néhány témáról, amelyeket az első évadban feszegetni fognak a készítők, valamint olyan háttérinformációkról az univerzummal kapcsolatban, amelyek még a BSG-ből sem derültek ki.

Január 22-én azt a kétórás pilotot láthatjuk, amely már megjelent DVD-n, vágatlanul. A premier tartalmazni fog új jeleneteket is, bár várhatóan elenyésző számban. Ezt követően tizenkilenc darab egyórás epizód vár ránk, amelyeket két részletben sugároznak majd, így a felét még tavasszal, a másik felét pedig ősszel láthatjuk. Eredetileg húsz epizódról szólt a megrendelés (plusz a pilot), de a készítők egyszerűen nem fértek bele a kiszabott költségvetésbe, így végül eggyel csökkentették az évad hosszát, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.

A BSG rajongói számára jó hír, hogy a Caprica megőrzi azt a morális összetettséget, amelyet az elődje hagyott rá. Nem lesznek egyértelműen jó- és rosszfiúk. Sokan úgy látják, hogy a társadalom a széthullás felé sodródik, és azt hiszik, hogy tudják rá a megoldást.

 

Jane Espenson és a sorozat tudmányos tanácsadója, Kevin Grazier kifundálták végre, hogy miképp helyezkednek el az űrben a kolóniák. A dialógusokban nem nagyon fog ez elhangzani, de várhatóan az évadhoz készített Companion Book pontos részletekkel szolgál majd. Amit biztosan tudni, hogy a tizenkét kolónia nem egy naprendszerben, hanem egy csillaghalmazban található, összesen négy csoportban. Legalább kettő fog a Ragnar gázóriás körül keringeni, illetve más lakhatatlan planéták gyűrűjében is elhelyezkednek majd kolóniák. Lesz két olyan bolygó is, amelyek azonos pályán keringenek.

A showrunneri pozícióban több változás is történt a produkció során, de szerencsére ez most nem számít rossz ómennek. Ron Moore távozása az első epizódok után betervezett lépés volt, hogy egyéb munkáira koncentráljon. Jane Espenson vette át a stafétát, ő azonban az évad végére felismerte, hogy jobban érdekli az írás, mint a produkciós tevékenység. A Született feleségekből ismert Kevin Murphy vette át a helyét, így az írónő aktívabb szerepet tudott vállalni a három záróepizód forgatókönyvéből.

Nem kell attól tartanunk, hogy Murphy vezénylete alatt rossz irányba menne el a sorozat, hiszen szinte a kezdetektől fogva együttműködött Espensonnal, aki személyesen is meg van elégedve a kollégája showrunneri szereplésével. Mark Stern, a Syfy alelnöke elmondta, hogy egy induló sorozatnál normális, hogy a produkció keresi a saját hangját, és hogy fokozatosan alakul ki, mely karakterekre, mely cselekményszálakra kerüljön a hangsúly. Csak nehogy ebből az legyen, hogy csapongani fognak az első részek jobbra-balra, mint a Dollhouse-ban.

Az évad rendezői között fel fog tűnni Eric Stoltz, Ronald D. Moore és Edward James Olmos, az információk szerint az utóbbival sajnos csak az őszi felvonásban találkozunk. Ha lehet hinni az imdb-nek, akkor számíthatunk egy-két rendezésre Michael Nankintől és Wayne Rose-tól is, akiket nagyon imádtunk a BSG-ben. Jonas Pate-et említi még a filmes oldal, a legtöbb epizód direktora azonban egyelőre rejtély.

Ronald D. Moore és David Eick továbbra is producerkednek a sorozatban, bár bizonyára inkább a háttérben mozognak, teret adva a showrunnereknek. RDM megígérte, hogy készülnek podcastok a Caprica epizódjaihoz, hogy ő fogja-e őket rögzíteni, az még kérdéses. Remi Aubuchon, aki segített kidolgozni a pilotot, nem vesz részt a sorozat készítésében. A Caprica megtartotta a BSG kosztümöseit, operatőreit, vizuális effekteseit, kellékeseit, ami egyben azt is jelenti, hogy számos kikacsintást láthatunk majd a díszletekben és a forgatási helyszínekben az elődsorozatra. 

Bear McCreary azt ígérte, hogy a pilotban felvonultatott zenéi ki fognak teljesedni egy vibráló és széles univerzummá, kiegészítve új karaktertémákkal, dalokkal és himnuszokkal. A sorozatban lesz zongora és éneklés is, ezekhez ismét Bear írta a dallamokat.


Alessandra Toressani az új Hayden Panettiere az FHM szerint

Az io9 kritikusa látta az első néhány részt, és a következőket gondolta róla: a Caprica világépítése hibátlan és eredeti, de a karaktereknek egyszerre kell átsegíteniük bennünket egy idegen kultúra megismerésén és az izgalmas cselekményeken. Ezért néha a elcsúszik a sorozat tempója, egyes párbeszédek értelmetlennek tűnnek, más mellékszálak pedig erőltetettnek. Ettől függetlenül annyira ötletgazdag a produkció, hogy biztosan nagyszerű évadra számíthatunk az esetleges hibák ellenére is. 

A következő címeket kapták a pilot utáni epizódok: Rebirth, Reins of Waterfall, Gravedancing, There Is Another Sky, Know Thy Enemy.

A Caprica stábtagjai a Twitteren

Sasha Roiz (Sam Adama)

Alessandra Toressani (Zoe Graystone)

Jane Espenson (író, ex-showrunner)

Mark Stern (Syfy alelnök)

Serge (a Graystone család komornyikrobotja) (új)

 

Holnap jövök az élményrontó információkkal a bejegyés második részében.