Bár csak 2010 júliusában kerül a mozikba, egy röpke teaser trailerrel már most megkezdődött az Inception kampánya. Szinte semmit sem lehet tudni Christopher Nolan eddigi legköltségesebb mozijáról (igen, az egykori függetlenfilmest megdobták a Sötét lovaghoz képest még 25 millió dollárral), csupán azt, hogy "egy kortárs akció-scifi az elme belső szerkezetében". Még nem sikerült eldöntenem, hogy ez a mondat sokat vagy keveset sejtet-e, de az impozáns szereposztás helyette is árulkodik: Leonardo DiCaprio, Michael Caine, Marion Cotillard, és Cillian Murphy mellett Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, valamint Ken Watanabe fognak feltűnni a filmben. Amit Michael Bay robotokra költ, azt Christopher Nolan jó színészekre.

A teasert képező néhány másodpercet a lapozás után láthatjátok.

Mivel csaknem egyszerre kezdték a promózást, nem tudom elkerülni az Inception összehasonlítását az Avatarral, és hát Christopher Nolan képanyaga már most meggyőzőbb, mint a kék gumiemberek eklendezése. Ki tudja, talán ő lesz az a rendezőjéghegy, aki léket üt majd James Cameron Titanic-méretű egóján? Mindketten saját maguk írták és rendezték a szuperprodukciókat, a stúdióik feltétlen hódolatát és bizalmát élvezik a legutóbbi megasikerük óta, viszont egyikük még a földön jár.

Vajon mit várhatunk Nolantől? Ekkora vagyont még nem bíztak rá, viszont most nincs is mögötte olyan húzónév, mint Batmané. Egy TDK-hoz hasonló epikus művet fogunk látni, vagy egy olyan agyafúrt, fantasztikumtól sem mentes darabot, mint a Tökéletes trükk? El lehet adni az ő nevével úgy egy filmet, mint Cameronéval?

Persze egy teaserből sok következtetést nem lehet levonni, ezért nem is esek abba a hibába, hogy az egy szem akciójelenet párhuzamba állítsam mondjuk a Mátrixszal. Szerintem itt valami egészen újszerűt fogunk látni, egy olyan intelligens science fictiont, ami ötvözi majd a Dark City noirját a Harcosok klubja lélektanával, és olyan ötletbörzét vonultat majd föl, amilyennel régen nem találkoztunk a műfajban.

A történetről kiszivárgott, hogy DiCaprio egyfajta cégvezetőt fog alakítani, akinek a nejét játssza majd Marion Cotillard, és Ken Watanabe ismét magára ölti a főgonosz szerepét, hogy valamivel megzsarolja a főhőst. Bízom benne, hogy ebből a premisszából valami teljesen váratlant és agyeldobóst hoz majd ki Christopher Nolan, aki ezzel a filmmel remélhetőleg bizonyítani tudja, hogy önálló alapanyagból, a testvére (és mások) írói segítsége nélkül is képes nagyot alkotni.